Psychomotorische therapie bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde

Geplaatst op 29 november 2018

Als Fysiotherapeutisch Centrum Heerde proberen we ons op alle fronten sterk te maken en zoveel mogelijk specialisaties in huis te hebben. Daarom hebben we onze diensten uitgebreid met een psychomotorisch therapeut (PMT-er). Mandy Ekkelenkamp heeft haar opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie afgerond en gaat bij ons aan de slag.

Psychomotorische therapie is een therapievorm waarbij iemand samen met de therapeut bezig is met het doen van lichamelijke activiteiten, oefeningen en opdrachten. Hierbij ligt de nadruk op het gebied van lichaamservaring en beweging. Het doel van psychomotorische therapie is het tot stand brengen van, of bijdragen aan, een gedragsverandering waardoor de (lichamelijke) klacht van de cliënt verminderd of verdwijnt. Wanneer het verminderen van de ernst van de klacht niet haalbaar is, leert de therapeut iemand om te gaan met de situatie en de klacht te accepteren. Door middel van beweging en lichaamservaring wordt het gedrag van de cliënt onderzocht en worden er nieuwe ervaringen opgedaan op het gebied van denken, voelen en handelen. Dit gebeurd door te experimenteren met ander gedrag. Ook wordt er in psychomotorische therapie gelet op hoe de cliënt omgaat met de opdrachten, met zichzelf en met anderen. Het gaat vooral om het doen en het ervaren en minder om het praten.

De doelen worden in samenspraak gemaakt. Voorbeelden van doelen kunnen zijn: omgaan met chronische pijn, grip krijgen op vermoeidheid na niet-aangeboren hersenletsel, zelfvertrouwen of vertrouwen in het lichaam, leren ontspannen, minder gestrest willen zijn, grenzen en mogelijkheden herkennen en leren hanteren of (beter) communiceren over wensen en behoeften.

Wanneer u aanvullend verzekerd bent wordt psychomotorische therapie vaak vergoedt. Voor meer informatie over vergoedingen kunt u terecht op https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/vaktherapie. Onze PMT-er Mandy is aangesloten bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) en de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG).


Wijzigingen team

Geplaatst op 27 september 2018

De afgelopen weken zijn er de nodige wijzigingen geweest in ons team. Zo heeft Janneke van Guilik, onze ergotherapeut, een andere baan gevonden in Zwolle. Momenteel zijn wij nog hard op zoek naar een vervanger voor haar. Daarnaast heeft Collin hier een korte periode gewerkt. Ook hij is inmiddels vertrokken naar een andere werkgever. Allebei veel succes met jullie nieuwe baan!

Om op volle sterkte te blijven is Suzanne Tonis bij ons team gekomen. We wensen haar van harte welkom bij de praktijk.

Tot slot zal Niels Stijf ons team binnenkort ook gaan verlaten. Hij gaat voor een nieuwe uitdaging en zal tot in november werkzaam zijn in Heerde.


Geslaagd voor Master of Science!

Geplaatst op 13 juli 2018

We hebben nu twee fysiotherapeuten met een officiele speciaisatie erbij. Vorige week slaagden Judith en Carline allebei voor hun master of science. Judith Marsman heeft haar opleiding Manuele therapie aan de SOMT afgerond en is nu manueel therapeute. Carline Paauw heeft de opleiding Kinderfysiotherapie voldoende afgerond. Allebei van harte gefeliciteerd! Mariëlle Blom (manuele therapie), Niels Stijf (sportfysiotherapie) en Marloes ten Hake (geriatrische fysiotherapie) hopen dit jaar tevens af te studeren.


Openingstijden Paasweekend

Geplaatst op 29 maart 2018

In verband met het Paasweekend zijn de openingstijden gewijzigd. Op Goede Vrijdag zijn wij ‘gewoon’ geopend van 8.00-17.00 uur. Aanstaande maandag, Tweede Paasdag, zijn we gesloten. Degenen die hierdoor de Fysiosport missen, kunnen dit op de andere dagen inhalen.


‘Het REVA-traject heeft mijn leven veranderd…’

Geplaatst op 29 maart 2018

‘Ik heb een jaar geleden een auto-ongeluk gehad waar ik ernstige rugklachten aan overhield. Ik heb verschillende dingen geprobeerd maar niets hielp. Ze konden zelfs de oorzaak niet vinden! Mijn klachten werden echter erger en erger en ik kon steeds minder werken.’ José van Amersfoort (21) geboren en getogen in Oene en nu woonachtig in Heerde, kan zich haar uitzichtloze situatie van toen nog goed herinneren. Ze gaf desondanks niet op en bleef dokteren. De juiste hulp bleek dichterbij dan gedacht. ‘Via via kwam ik bij Loek van den Berg terecht, fysiotherapeut bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. Hij concludeerde een rug-instabiliteit en adviseerde mij een revalidatietraject van RevaZorg te volgen. Ik ben daar in september mee gestart. Begin dit jaar, na vier intensieve maanden was ik klaar. Niet dat mijn klacht weg is, die zal nooit weggaan maar ik heb mijn klachten onder controle. Ik weet hoe ik er mee om moet gaan en kan weer werken en genieten van het leven. Ik ben niet meer beperkt in mijn doen en laten, en werk weer volledig als verzorgende individuele gezondheidszorg.’

Van Amersfoort is vol lof over het revalidatietraject van RevaZorg. ‘De trajecten zijn uniek vanwege een op maat gemaakt, individueel behandelplan. De klachten worden vanuit meerdere invalshoeken aangepakt. Zo kreeg ik tijdens het traject te maken met een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een maatschappelijk werker, een psycholoog en een revalidatiearts die toezicht hield en de leiding had. Ze waren ook altijd goed op de hoogte van elkaar en waren er voor me als ik ergens mee zat.’ Blij: ‘Ze krijgen van mij allemaal een dik compliment. Ik kan echt iedereen die last heeft van chronische pijn of andere chronische klachten een RevaZorg-traject bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde aanraden.’

De revalidatietrajecten van RevaZorg zijn toegankelijk voor volwassenen van alle leeftijden en duren veelal drie tot vier maanden. De kosten worden met een verwijzing van de huisarts, bedrijfsarts of een ander medisch specialist, vergoed vanuit de basisverzekering. Het resultaat is veelal dat cliënten weer compleet functioneren of geleerd hebben comfortabel te leven met klachten die van blijvende aard zijn. Wilt u weten wat RevaZorg Heerde voor u kan betekenen? Kijk op www.revaheerde.nl en neem contact op voor een vrijblijvend informatiegesprek. RevaZorg Heerde is onder kantooruren te bereiken op telefoonnummer (0578) 696363 en via e-mail (info@revaheerde.nl).


Even voorstellen… Ogbonna Ebeke

Geplaatst op 22 februari 2018

Schermafbeelding 2018-02-22 om 22.07.43“Als fysiotherapeut kun je mensen helpen in hun dagelijks leven. Dat is waarom dit werk mij zo aanspreekt.” Ogbonna Ebeke (28) werkt sinds twee maanden bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. De geboren en getogen Nigeriaan kwam vier jaar geleden naar Nederland nadat hij in zijn vaderland een Nederlandse had ontmoet. Inmiddels zijn ze getrouwd en wonen ze in Zwolle. Ogbonna die in Nigeria de bachelor Geneeskunde met succes afsloot, besloot in Nederland fysiotherapie te gaan doen, in Groningen. “Mijn vrouw was daar kinderfysiotherapeute, die bracht me op het idee.” Doorvragen geeft nog een reden. “De master-opleiding Geneeskunde was te duur.” Spijt van zijn keuze heeft Ogbonna niet. “Het was wel wennen maar ook enorm leuk. Na een tijdje wist ik zeker dat dit het was dat ik wilde. Het contact met de mensen en het feit dat je ze heel praktisch kunt helpen. Dat trekt me. Als je medicijnen voorschrijft is dat anders. Dan heb je veel minder contact, soms maar één keer.”

Ogbonna studeerde in juli 2017 af en werkte aansluitend bij een fysiotherapiepraktijk in Groningen. Omdat het stel graag in het midden van het land wilde wonen, verhuisden ze onlangs naar Zwolle. Sinds december werkt hij bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. “Wat me hier vooral aanspreekt is de leuke sfeer en de multidisciplinaire aanpak van problemen die mensen kunnen hebben bij het bewegen. Er staat als het ware een heel team om de patiënt heen dat nauw met elkaar samenwerkt.” Naast zijn werkzaamheden in Heerde is Ogbonna fysiotherapeut in het ziekenhuis in Deventer.

De overgang van Nigeria naar Nederland ging Ogbonna prima af. “Ik heb een cursus Nederlands gevolgd en door zelfstudie mij de taal machtig gemaakt. Ik probeer veel met mensen te praten en schaam me er niet voor dat dat niet altijd perfect gaat. Ik vraag dan om tips.” Hij probeert zoveel mogelijk rekening te houden met het cultuurverschil en doet zijn best zich de Nederlandse gewoonten eigen te maken. Lachend: “Boerenkool en stamppot vind ik heerlijk. Maar tweemaal per dag brood eten vond ik moeilijk. Ik kreeg kramp in de spieren van het kauwen!”

Ogbonna is nog aan het zoeken hoe hij zich wil specialiseren als fysiotherapeut. “Ik heb een cursus Dry Needling gedaan en overweeg specialisaties als manuele therapie of sportfysiotherapie.” Dat laatste is niet verrassend. In Nigeria was Ogbonna een verdienstelijk atleet. Hij deed aan voetbal, squash en sprinten. Zo liep hij de 100 meter net boven de tien seconden.


Shockwave helpt bij (chronische) pijnklachten en peesproblematiek

Geplaatst op 28 augustus 2017

In de lokale krant ‘deshockwave kimberly Schaapskooi’ staat deze week het  volgende artikel. Fysiotherapeutisch Centrum Heerde is  gespecialiseerd in de    behandeling van klachten aan het  houdings- en  bewegingsapparaat. Het centrum biedt daar  een groot aantal  therapieën voor waaronder, shockwave.  Deze laatste is een  nog vrij onbekende behandelmethode die  steeds meer wordt  toegepast. Kimberley Schregardus,  fysiotherapeute bij  Fysiotherapeutisch Centrum Heerde weet  er alles van:  “Shockwave therapie is een wetenschappelijk erkende  behandelwijze. Met behulp van een zogeheten ShockMaster worden korte en krachtige mechanische golfimpulsen gegeven op de bron van het pijngebied. Door middel van een behandelkop kunnen we dat vrij nauwkeurig doen. De trillingen hebben een stimulerende werking en versnellen het genezingsproces. Ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie. Dat proces werkt door tot wel twee maanden na een behandeling.”

Een behandeling met een ShockMaster duurt kort, slechts vijf tot tien minuten per behandeling. Schregardus: “Na twee tot vier sessies zijn de klachten vaak sterk afgenomen of helemaal verdwenen. En het mooie is dat de resultaten veelal van blijvende aard zijn.” En als het niet helpt? “Na vijf, zes behandelingen bekijken we sowieso of we op de goede weg zitten of dat we een van onze andere specialismen in moeten zetten. Die multidisciplinaire aanpak van problemen aan het houding- en bewegingsapparaat is de kracht van ons centrum.”

Wie hebben baat bij deze therapie? “Shockwave wordt vooral toegepast bij klachten die te maken hebben met overbelaste en ontstoken pezen en aanhechtingen. Denk aan pijn aan de knieschijf of een chronisch ontstoken achillespees, of hielspoorklachten. Maar ook mensen met verkalking in het schoudergewricht of een zogenaamde tenniselleboog hebben baat bij de behandeling met de ShockMaster.”


Multidisciplinair overleg met orthopeed dr. Ettema

Geplaatst op 16 mei 2017

thp

Vandaag kwam dr. Ettema van Isala Zwolle bij ons in de praktijk langs. Alle mensen die momenteel bij ons revalideren van een nieuwe heup of nieuwe (halve) knie en in Zwolle zijn geopereerd, waren hierbij uitgenodigd. Van ons team waren fysiotherapeuten Niels en Niels erbij. Zij zien, samen met collega Loek van de Berg, alle patiënten uit deze categorie. De opkomst was groot, zo’n 15 patiënten waren aanwezig. Samen in een zogenoemd multidisciplinair overleg werd er uitleg gegeven door dr. Ettema en konden er vragen worden gesteld met betrekking op het herstel. Dit onder het genot van een kop koffie en een broodje. Als praktijk vinden wij het belangrijk dat patiënten optimaal herstellen van dit soort ingrepen. Daarbij hoort ook een stuk advies en moet er gelegenheid zijn om vragen te stellen. Al met al was het zeer geslaagd en zal er later dit jaar nogmaals een soortgelijk overleg plaatsvinden.


Cursus ‘Omgaan met vallen’ geslaagd

Geplaatst op 24 maart 2017

De cursus ‘Omgaan met vallen’ is inmiddels afgelopen en met succes afgerond door de deelnemers. Iedereen heeft nuttige en praktische tips gekregen ten opzichte van vallen. Daarnaast is er flink geoefend op een speciaal uitgezet parcours. Alle deelnemers en begeleiding bedankt!
thumbnail_20170316_145443


Wijzigingen in ons team

Geplaatst op 7 december 2016

De afgelopen tijd zijn er enkele wijzingen in ons team geweest. Zo zijn naast Bram Kroeske, ook onze kinderfysiotherapeuten Kirsten Dijkhof en Marielle Lankhorst gestopt. Erg jammer voor onze praktijk, maar zij was toe aan een nieuwe uitdaging. Wij wensen Kirsten en Marielle veel succes toe met hun nieuwe banen!

Daarnaast stoppen Koen Krul en Jeroen van Buuren per 1 januari 2017 met hun baan als fysiotherapeut. Zij gaan allebei met pensioen. Ook bij deze willen wij Koen en Jeroen hartelijk danken voor hun grote bijdrage aan de totstandkoming van de praktijk tot nu toe. Jullie waren erg fijne collega’s en het ga jullie goed in de toekomst. Geniet ervan.

Tegenover al het afscheid staat de verwelkoming van een drie nieuwe collega’s. Kimberly Schregardus, Ludo Remerie en Carline Paauwe komen ons team versterken. Bij deze, allen veel succes!


Wij zijn een PlusPraktijk.

Openingstijden

Goedemiddag, vandaag is het dinsdag 11 december en we zijn geopend van 08:00 tot 20:00.

Kwaliteiten

  Specialist in bewegen
  Snel een afspraak
  Kwaliteit van zorg en resultaat
  Vergoeding alle zorgverzekeraars
  Géén verwijsbrief nodig