Voorkeurshouding

"Voor alle specialisaties hebben wij deskundige therapeuten in huis."

- Fysiotherapie Heerde

Openingstijden

Wij zijn elke werkdag open. Vandaag:

08:00 - 17:00 uur

Wij zijn vandaag telefonisch bereikbaar tussen:

09:00 - 12:30 en 13.00 - 16.00 uur

Contactgegevens

U kunt ons bereiken op 0578-696363 of mail naar [email protected]

Wat is een voorkeurshouding?

Wanneer een baby een voorkeurshouding heeft, ligt de baby driekwart van de tijd met het hoofd naar rechts of naar links gedraaid. De baby heeft moeite om het hoofd zelf volledig naar de niet-voorkeurszijde te draaien. Er wordt ook van een voorkeurshouding gesproken wanneer de baby het hoofd driekwart van de tijd in de middenpositie houdt en het hoofd onvoldoende spontaan naar links en rechts roteert. Wanneer de voorkeurshouding al langer aanwezig is, ontstaat vaak een afgeplat hoofdje.

Oorzaken van een voorkeurshouding?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een voorkeurshouding. De oorzaak is niet altijd te achterhalen, bijvoorbeeld wanneer de baby langdurig in dezelfde houding heeft gelegen in de baarmoeder. Een oorzaak van een voorkeurshouding kan zijn dat de ouder de baby vrijwel altijd op dezelfde manier draagt, oppakt, verzorgt, voedt, etc. Ook kan er een medische oorzaak zijn voor een voorkeurshouding, zoals een heupafwijking, een schouderprobleem of een spierprobleem.

Wat te doen bij een voorkeurshouding?

Om een voorkeurshouding te voorkomen of te verhelpen is het belangrijk om de houding van uw baby te varieren. Dit kan door middel van eenvoudige adviezen:

 • Voedt uw kind zowel vanaf de linker- als de rechterkant.
 • Draag uw kind afwisselend op uw rechter- en linkerarm.
 • Let op dat prikkels als licht en geluid niet altijd vanaf dezelfde kant komen.
 • Leg uw baby tijdens het slapen afwisselend met het hoofd naar links of rechts. Leg uw baby altijd op de rug te slapen.
 • Leg uw baby als hij/zij wakker is en onder toezicht is enkele keren per dag even op zijn/haar buik. Begin hiermee in de eerste weken, bijvoorbeeld tijdens het verschonen, met drie tot vijf keer per dag gedurende één tot vijf minuten.

Wanneer naar de kinderfysiotherapeut?

Wanneer u bovenstaande adviezen heeft toegepast en u ziet binnen twee tot vier weken geen verbetering, of uw baby is al (bijna) drie maanden en heeft een duidelijk zichtbare afplatting, neem dan contact op met de kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeut komt bij u thuis om uw baby te onderzoeken om te bepalen wat de oorzaak van de voorkeurshouding is. Vervolgens zal de kinderfysiotherapeut u adviezen geven om de voorkeurshouding te verhelpen. Indien de kinderfysiotherapeut dit nodig acht, zal in overleg met de ouders een afspraak bij de kindermanuele therapeut gepland worden.

Heeft mijn baby een helmpje nodig?

Enkele jaren geleden is vanuit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat helmredressietherapie in de meeste gevallen niet geindiceerd is. Enkel wanneer er een medische oorzaak is voor de afplatting van het hoofd of bij zeer ernstige afplattingen kan een helmpje toch het advies zijn. 

Bron: Richtlijn voorkeurshouding en schedelvervorming (2012), Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Onze openingstijden

 • Maandag 08:00 - 20.00 uur
 • Dinsdag 08:00 - 20.00 uur
 • Woensdag 08:00 - 20.00 uur
 • Donderdag 08:00 - 20.00 uur
 • Vrijdag 08:00 - 17:00 uur
 • Zaterdag Gesloten
 • Zondag Gesloten

Onze pluspunten

 • PlusPraktijk
 • Multidisciplinaire aanpak
 • Keurmerk Fysiotherapie
 • Maandag 1 januari zijn wij gesloten!

Nieuwsbrief

Benieuwd wat er in de praktijk gebeurt en wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van fysiotherapie? Regelmatig publiceert Fysiotherapie Centrum Heerde een nieuwsbrief vol interessante weetjes.

Volg ons

"Voor alle specialisaties hebben wij deskundige therapeuten in huis."

- Fysiotherapie Heerde

Openingstijden

Wij zijn elke werkdag open. Vandaag:

08:00 - 17:00 uur

Wij zijn vandaag telefonisch bereikbaar tussen:

09:00 - 12:30 en 13.00 - 16.00 uur

Contactgegevens

U kunt ons bereiken op 0578-696363 of mail naar [email protected]

Scroll naar top