Even voorstellen… Ogbonna Ebeke

Geplaatst op 22 februari 2018

Schermafbeelding 2018-02-22 om 22.07.43“Als fysiotherapeut kun je mensen helpen in hun dagelijks leven. Dat is waarom dit werk mij zo aanspreekt.” Ogbonna Ebeke (28) werkt sinds twee maanden bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. De geboren en getogen Nigeriaan kwam vier jaar geleden naar Nederland nadat hij in zijn vaderland een Nederlandse had ontmoet. Inmiddels zijn ze getrouwd en wonen ze in Zwolle. Ogbonna die in Nigeria de bachelor Geneeskunde met succes afsloot, besloot in Nederland fysiotherapie te gaan doen, in Groningen. “Mijn vrouw was daar kinderfysiotherapeute, die bracht me op het idee.” Doorvragen geeft nog een reden. “De master-opleiding Geneeskunde was te duur.” Spijt van zijn keuze heeft Ogbonna niet. “Het was wel wennen maar ook enorm leuk. Na een tijdje wist ik zeker dat dit het was dat ik wilde. Het contact met de mensen en het feit dat je ze heel praktisch kunt helpen. Dat trekt me. Als je medicijnen voorschrijft is dat anders. Dan heb je veel minder contact, soms maar één keer.”

Ogbonna studeerde in juli 2017 af en werkte aansluitend bij een fysiotherapiepraktijk in Groningen. Omdat het stel graag in het midden van het land wilde wonen, verhuisden ze onlangs naar Zwolle. Sinds december werkt hij bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. “Wat me hier vooral aanspreekt is de leuke sfeer en de multidisciplinaire aanpak van problemen die mensen kunnen hebben bij het bewegen. Er staat als het ware een heel team om de patiënt heen dat nauw met elkaar samenwerkt.” Naast zijn werkzaamheden in Heerde is Ogbonna fysiotherapeut in het ziekenhuis in Deventer.

De overgang van Nigeria naar Nederland ging Ogbonna prima af. “Ik heb een cursus Nederlands gevolgd en door zelfstudie mij de taal machtig gemaakt. Ik probeer veel met mensen te praten en schaam me er niet voor dat dat niet altijd perfect gaat. Ik vraag dan om tips.” Hij probeert zoveel mogelijk rekening te houden met het cultuurverschil en doet zijn best zich de Nederlandse gewoonten eigen te maken. Lachend: “Boerenkool en stamppot vind ik heerlijk. Maar tweemaal per dag brood eten vond ik moeilijk. Ik kreeg kramp in de spieren van het kauwen!”

Ogbonna is nog aan het zoeken hoe hij zich wil specialiseren als fysiotherapeut. “Ik heb een cursus Dry Needling gedaan en overweeg specialisaties als manuele therapie of sportfysiotherapie.” Dat laatste is niet verrassend. In Nigeria was Ogbonna een verdienstelijk atleet. Hij deed aan voetbal, squash en sprinten. Zo liep hij de 100 meter net boven de tien seconden.


Wij zijn een PlusPraktijk.

Openingstijden

Goedemorgen, vandaag is het maandag 21 januari en we zijn geopend van 08:00 tot 20:00.

Kwaliteiten

  Specialist in bewegen
  Snel een afspraak
  Kwaliteit van zorg en resultaat
  Vergoeding alle zorgverzekeraars
  Géén verwijsbrief nodig