Als bewegen niet meer vanzelfsprekend is

Geplaatst op 14 augustus 2019


Herkent u dit? Met het verstrijken van de jaren zijn dagelijkse handelingen zoals (trap)lopen, fietsen en huishoudelijke activiteiten niet meer zo vanzelfsprekend. Uw krachten nemen langzaam af en bewegen kost u steeds meer moeite. U wankelt steeds vaker en de angst om te vallen neemt toe. Als u dit bekend voorkomt of herkent bij een van uw naasten dan is het goed om te weten dat een geriatrie- fysiotherapeut uitkomst kan geven. Een geriatrie-fysiotherapeut is een speciaal opgeleide fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van mensen met ouderdomsklachten. Hij heeft kennis van ouderdomsziekten en de daarbij passende fysiotherapeutische behandelingen.
Miep Bijsterbosch (82) uit Heerde riep drie jaar geleden de hulp in van een geriatrie-fysiotherapeut en is daar nog blij om. “Ik heb jarenlang te hard gewerkt hoewel ik dat altijd met heel veel plezier heb gedaan. Het ging goed tot mijn 65ste. Daarna ging het niet meer, ik was op. In de jaren die volgden kon ik steeds minder. Ik was regelmatig duizelig en viel steeds vaker. Zo heb ik veertien jaar aangemodderd tot ik vrijwel niets meer kon. Zelfs praten kostte me grote moeite.”


Het keerpunt kwam toen ze op aanraden van haar huisarts een afspraak maakte met Merdi van Essen, een van de geriatrie-fysiotherapeuten bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. “Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Ze heeft me op een hele fijne manier geholpen en me geestelijk en lichamelijk uit de put gehaald. Echt grandioos.” Mieps behandelingen bestonden vooral uit het doen van oefeningen. “Onder begeleiding van Merdi heb ik oefeningen gedaan die mijn spieren versterkten, me lenig maakten en die mijn conditie verbeterden. Ook deed ik evenwichtsoefeningen en leerde ik bijvoorbeeld hoe je verantwoord opstaat vanuit een stoel of bed.”

Na de behandelperiode besloot Miep bij het centrum te blijven sporten in een van de beweeggroepen. “Dat doe ik eenmaal in de week. We trainen als groep samen maar iedereen heeft zijn eigen oefeningen. Die voeren we onder toezicht van een ervaren fysiotherapeut uit. Hij let op dat je de oefeningen op de juiste wijze uitvoert en heb je vragen dan kun je die bij hem kwijt. Het leuke van in een groep trainen is dat je elkaar stimuleert. Bovendien is het heel gezellig. Een vast onderdeel van de training is dat we gezamenlijk koffiedrinken. We kletsen wat en wisselen ervaringen uit.” Met gepaste trots: “Ik ben niet meer duizelig en ook het bewegen gaat steeds beter. Ik doe veel dingen weer zelf. Ik heb een grote tuin en maai zelf het gras. Iedereen die moeite heeft met bewegen, raad ik aan om op tijd naar Fysiotherapeutisch Centrum Heerde te gaan. Zij kunnen meer voor je doen dan je denkt.”


Wij zijn een PlusPraktijk.

Openingstijden

Goedemorgen, vandaag is het maandag 27 januari en we zijn geopend van 08:00 tot 20:00.

Kwaliteiten

  Specialist in bewegen
  Snel een afspraak
  Kwaliteit van zorg en resultaat
  Vergoeding alle zorgverzekeraars
  Géén verwijsbrief nodig
  Gratis inloopspreekuur (op maandag van 18-19u)